+36 1 433 0000  H - P 8:30 - 16:30  intherm@intherm.hu
 
2013 Budapest XVI épület automatizálás 2013 Budapest XVI épület automatizálás
0 hozzászólás

2013 Budapest XVI épület automatizálás

A Ránki utcában egy 7 zónás családi ház épület automatizálást oldottuk meg meglehetősen költséghatékony módon. A zónákat egy önálló üzemre képes modul kezeli, amely szabályzó nélkül is képes üzemelni. Hálózati kapcsolat hiányában tartalék üzembe kapcsol és a belső paraméterei alapján üzemel, kommunikációs hálózatra kapcsolva pedig a központi szabályzó időprogramja szerint vezérlést valósít meg. Ennek előnye, hogy egy esetleges DDC meghibásodás esetén üzemel a szobák hőmérséklet szabályzása. A nappali telepített LCD-s fali modulon lehet tájékozódni az egyes szobák állapotáról (mért érték, kívánt érték, szelepek pozíciója stb.). A többi 6 szoba egy olcsó, de nagy pontosságú, a villanykapcsolóval azonos keretbe szerelt hőmérővel rendelkezik. A nappaliba helyezett kijelzőn lehet továbbá kiadni a fűtés és hűtés váltás parancsot, valamint jelezni az elutazást. A tulajdonos minden beállítást a webes felügyeleten végez, a modern kor intelligens otthonának elvárásainak megfelelően. A kijelző a nappaliban lényegében csak a tartalék egy esetleges hálózati hiba esetére.

Az épületgépészeti automatika fűtésre és hűtésre alkalmas hőszivattyút vezérel, aminek üzemeltetését összehangolja a kazánnal, napkollektorral kivitelezett napelemes fűtéssel és medence vezérlésével. A kivitelezés és tervezés során különösen nagy hangsúlyt fordítottunk a kazán és hőszivattyú működésének összehangolására, a hibakezelésre és a költségek minimalizálására, figyelembe véve, hogy külső hőmérséklet csökkenésével a hőszivattyú fűtési hatásfoka csökken.

A rendszer része még egy önálló intelligens vezérlésű légkezelő, amelynek minden szezonban (tél, átmenet, nyár) más időprogramja van. Ugyanis jobb hatásfokot lehet elérni, ha a napi szükséges üzemórákat télen a déli, kora délutáni órákban végezzük, míg nyáron a hajnali órákban.

A központi szabályzó végzi továbbá egy kúttal ellátott öntözőrendszer vezérlését és a teljes medence vezérlését.

A szobák hőmérsékletének szabályzása mobiltelefonról távoli eléréssel is elérhető.