+36 1 433 0000  H - P 8:30 - 16:30  intherm@intherm.hu
 
Fogyasztáskorlátozó rendszerek a létesítménygazdálkodásban Fogyasztáskorlátozó rendszerek a létesítménygazdálkodásban
0 hozzászólás

Fogyasztáskorlátozó rendszerek a létesítménygazdálkodásban

Az épületüzemeltetésben a legnagyobb költséget az áram- és gázfogyasztás adja. Nagyfogyasztóknál - legyen az irodaház üzemeltetés vagy szálloda üzemeltetés - a szolgáltatókkal történő szerződésben kikötnek egy havi limitet, amit átlépve komoly büntetést kap az üzemeltető. Ennek mértéke a milliós nagyságrendet is elérheti. A létesítményüzemeltető számára tehát fontos feladat ennek elkerülése.

Az alábbi ábrán egy budapesti irodaház két éves gázfogyasztása látható napi bontásban

NapiFogyasztas2Ev 

Jól megfigyelhető két kiugróan magas fogyasztási csúcs, amivel átlépték a havi limitet és szerződésük alapján a szolgáltató komoly pénzbüntetést szabott ki rájuk.

Hogyan lehet elkerülni az épületüzemeltetés során a túlfogyasztást?

A létesítménygazdálkodás terén a költségek csökkentésének egy igen jelentős módja lett az elmúlt években gázkazánok és egyéb nagyfogyasztású villamos rendszerek fogyasztásának korlátozása. Fogyasztáskorlátozó rendszereink a szolgáltató felé előre lekötött maximális fogyasztás túllépését akadályozzák meg a helyi igényeknek megfelelő kialakításban. Épületautomatika eszközökkel olyan mérő és beavatkozó rendszer építünk ki, amely intelligens módon tud beavatkozni az épületüzemeltetés menetébe. Ezen rendszerek lehetnek kifejezetten csak a túlfogyasztás korlátozására irányulóak, vagy egy nagyobb, más feladatokat is ellátó épületautomatika részei.

A fogyasztáskorlátozó épületautomatika működése:

1. méri a pillanatnyi fogyasztást (gázórából, villanyórából kinyert adatok)

2. kalkulálja a várható fogyasztást

3. figyelembe véve a havi limitet, ha szükséges beavatkozik a nagyobb fogyasztású berendezések időszakos lekapcsolásával

Gyakorlati tapasztalat alapján az épületüzemeltetés folyamán a már meglévő gépészeti és elektromos rendszerekben kell a leggyakrabban megvalósítani a korlátozást. Ilyenkor meg kell keresni azokat a perifériákat, melyek a leghatékonyabb módon teszik lehetővé a méréseket és beavatkozásokat. Gyakori és szinte mindenhol elérhető módszer a mérőárakban megtalálható vagy olcsón beszerelhető impulzusadós mérés. Ekkor a mérőórákból egységnyi energia fogyasztása után egy impulzus jelet kap az épületautomatika. Az impulzusok sebességéből nagy pontossággal kalkulálja a pillanatnyi fogyasztást több időablak használatával egyszerre. A becsléseket folyamatosan ellenőrzi és rögzíti.

EllenorzoMeres

Impulzusos mérő kalkulált fogyasztása és az ellenőrző trend

Szintén gyakori, ha a mérők valamilyen kommunikációs protokollal rendelkeznek. Ezekben az esetekben az épületautomatika minden a mérőórából kiolvasott adatot megjelenít.

Kezdokep

A limit értékét a létesítményüzemeltető webes (igény esetén okostelefonos) felületen állíthatja, a mérési eredményekről és a beavatkozásokról részletes trendek készülnek. A kezelőfelület és az értesítések a megrendelői igényeknek megfelelően kerül kialakításra. A grafikus felület mellett lehetőség van email és SMS üzemetek küldésére is. A mérési és számítási eredmények rögzítésre kerülnek és könnyen tárolhatók.

A beavatkozás módja szinte minden esetben más és más, mivel a leggyakrabban már üzemelő vezérlésekbe kell újabb információt vinni. A legegyszerűbb esetekben a kazánok és villamos fogyasztók egyszerű relén keresztül történő blokkolása a feladat.

Nagyon fontos, hogy minden esetben a gépészeti és a villamos rendszer sajátosságainak megfelelően kell kialakítani a korlátozás folyamatát.

Mennyibe kerül egy fogyasztáskorlátozó rendszer kiépítése?

Bár minden rendszer más és más, tapasztalataink szerint nagyjából egyetlen energiaszolgáltatói büntetés összegéből megvalósítható. A létesítménygazdálkodás tehát nyugodt keretek között mehet tovább, az épületüzemeltetés kiadásai között nem lesz több kellemetlen tétel.

Miért érdemes tőlünk ajánlatot kérni fogyasztáskorlátozó rendszer kiépítésére?

Cégünk épületgépészeti automatika rendszerek építésére és szabályozástechnikára specializálódott. Ez a fő tevékenységünk 1998 óta. Az általunk kiépített épületautomatika rendszerek számos esetben segítették a létesítménygazdálkodás területén dolgozók munkáját, legyen az irodaház üzemeltetés vagy szálloda üzemeltetés.

Ha szeretne további felvilágosítást, árajánlatot, kérje díjtalan felmérésünket, konzultációnkat az alábbi mezők kitöltésével:

INTHERM KFT

  • 1183 Budapest, Gyömrői út 89.
  • +36 1 433 0000
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • H – P 8:30 – 16:30

KAPCSOLAT

  • Másolatot kérek az üzenetről!