+36 1 433 0000  H - P 8:30 - 16:30  intherm@intherm.hu
 
Családi ház fűtési rendszerek Családi ház fűtési rendszerek
0 hozzászólás

Családi ház fűtési rendszerek automatizálása

Az elmúlt egy-két évtizedben a fűtési rendszerek folyamatosan egyre bonyolultabbá válnak. Egyrészről egyre többféle kazán típusból választhat: kondenzációs gázkazán, vegyes tüzelésű kazán, pellet kazán, automata adagolós kazánok, stb.

Másrészről lényegesen bonyolultabb lett a fűtési rendszerek vezérlési része. 20 évvel ezelőtt korszerűnek számított egy fűtési rendszer, ha a nappaliban elhelyezett termosztát kapcsolgatta a gázkazánt a megfelelő hőfok biztosítása érdekében.

Ma már azonban már egy modern vegyes tüzelésű kazánnak is komoly vezérlő elektronikája van, amely például ventilátorokkal szabályozza az égés folyamatosságát. Lehetőség van puffertartályok alkalmazására, amely pellet, fa vagy vegyes tüzelés esetén hosszabb távra biztosítja a megfelelő hőmérsékletű vizet a rendszerben.

Egyre többek számára elérhetővé válik a megújuló energiaforrások alkalmazása, illetve a megújuló és a hagyományos energiaforrások együttes használata.

A leggazdaságosabb fűtési rendszer kialakításának feltétele azonban bármilyen energiaforrás esetén a megfelelő szabályozás és automatizálás kiépítése.

Együttműködő rendszerek

János olyan családi házat szeretett volna, amely hosszú évtizedekre kényelmet és barátságos otthont jelent családja számára. Fontos volt számára azonban az is, hogy hosszabb távon a ház fenntartási gazdaságos legyen. Miután felmérte a lehetőségeket, elbizonytalanodott. Már a fűtés megvalósítására is számos lehetőség lett volna, de figyelembe véve építészének ajánlásait, úgy gondolta, hogy hasznos lenne légkondicionálót (amely szintén alkalmas fűtésre), szellőztető rendszert, napkollektoros melegvíz ellátást és árnyékoló rendszert is alkalmazni.

János azonban azzal is tisztában volt, hogy a házban nappal, mikor mindenki a munkahelyén vagy az iskolában van, nem fogják tudni a berendezések működését befolyásolni. Az sem tűnt szerencsésnek, hogy külön érzékelők, termosztátok, kapcsolók legyenek a lakásban minden rendszernek.

Az építész javaslatára János úgy döntött, hogy automatizálja családi háza rendszereinek a működését – ekkor keresett fel minket. Miután felmértük János igényeit, a már meglévő gépészeti terveket, és a helyi adottságokat, ismertettük milyen lehetőségek vannak az automatizálásra. Néhány egyeztetés után meg is valósult az automatizálás terve, amelyet az építkezés haladásával folyamatosan építettünk ki, majd miután a ház elkészült, beüzemeltünk.

János családjával azóta is élvezi a kényelmet, és az elmúlt években már az automatika által biztosított takarékos működés előnyeit is élvezi: a ház költségei a kényelem ellenére rendkívül alacsonyak.

Az első hónapokban szükség volt a rendszer kisebb beállításaira, azonban azóta az éves karbantartás kivételével Jánosnak semmi tennivalója nincs vele.

A fűtési rendszer hatékonyságának kulcsa az automatika

Az automatika képes a leghatékonyabban összehangolni a különböző rendszereket, amelyek egy modern ház szerves részei. De ha csak egy önálló fűtési rendszer van a családi házban, annak hatékonyságán is jelentős mértékben tud javítani.

Talán úgy gondolja, hogy egy elektromos áramkör nem tudhatja jobban, mi az, amire Önnek szüksége van. Az automatika erőssége nem is a „telepátia”. Viszont egy korszerű vezérlő rendszer képes több tucatnyi érzékelő jelét az év minden napján, a nap 24 órájában, az óra minden percében folyamatosan figyelni. A beérkező adatok alapján az automatika rendkívül hatékonyan szabályozza a fűtési rendszer működését, illetve képes azt más rendszerekkel harmóniában működtetni.

Egy példa: ha egy házban van gázkazán, hőszivattyú és napkollektor is, akkor mindháromra figyelni kell mikor érdemes és lehet hőforrásként alkalmazni őket. Hőszivattyút akkor érdemes működtetni, amikor rendelkezésre áll a kedvezményes tarifájú ún. éjszakai áram. Nap sem süt állandóan, de ha van, akkor érdemes az ebből származó energiát használni, hiszen ingyen van. A hagyományos kazán pedig marad azokra az időkre, amikor a másik kettő nem elérhető.

Automatikus vezérlés nélkül mindezt Önnek kellene figyelemmel kísérnie, és kézzel beállítania. Így is össze lehet hangolni a különböző eszközök működését, csak sokkal kevésbé pontosan és sokkal több munkával. Az automatika kényelmet biztosít Önnek. Végső soron gazdaságosabb, olcsóbb lesz a fűtése, miközben a gépészeti elemek elegánsan a háttérbe húzódva végzik a házban a dolgukat.

Egy családi ház fűtési rendszerének a kialakítása a mai, korszerű eszközökkel több millió forintos beruházás is lehet. A berendezések, csövek, beszerelési munkák, engedélyeztetési folyamatok mellett az automatika csak alig több mint 10 százalék költséget jelent. Ez a 10 százalék azonban megsokszorozza a rendszer hatékonyságát, ezzel rengeteget javít az Ön komfortérzetén, és csökkenti a havi működési költségeket.

A fűtési rendszer vezérlésébe persze Ön is bármikor „beleszólhat”. Például a központi vezérlő egységről, vagy egy okostelefonról is szabályozni tudja az épület bármelyik helyiségének a hőmérsékletét. Tehát lehetősége van arra, hogy távolról, az úton hazafelé állítson be magasabb hőmérsékletet a házban, így megérkezésekor otthon már kellemes meleg fogadja akkor is, ha napközben a szobák a takarékosság érdekében hűvösebbek voltak.

Miért érdemes tőlünk ajánlatot kérni fűtési rendszer automatizálásra?

Cégünk automatizálásra specializálódott. Ez fő tevékenységünk 1998 óta.

Az elmúlt évtizedekben számos családi ház, irodaház, ipari létesítmény fűtési rendszerének kialakításában vettünk részt. A fűtési rendszer automatizálása mellett meg tudjuk valósítani, hogy az árnyékolás, a légkondícionálók, a szellőztetés, a napkollektor, a napelem vagy egy hőszivattyú működtetése is egy rendszerről működjön, így azok egy egységes és hatékony rendszerként tudnak működni.

Együtt tudunk működni építészeti tervezőkkel, kivitelezőkkel. Tevékenységünk nem helyettesíti, hanem kiegészíti a fűtésszerelők, biztonsági szakemberek, árnyékolási technikát forgalmazó cégek munkáját.

Ha a fűtéskorszerűsítésre még nem talált megfelelő tervezőt, kivitelezőt, ebben is tudunk segíteni. Több olyan specialista céggel működünk együtt, akik a fűtési, szellőzési, árnyékolási rendszerek kiépítését végzik.

Az általunk használt érzékelőket, központi egységeket olyan neves, piacvezető specialistáktól (Siemens, Honeywell) szerezzük be, akik ezen a területen több évtizede bizonyítják szakértelmüket.

Garanciát vállalunk az általunk végzett munkára.

Szervizt biztosítunk.

Ha szükséges, cégek részére rendszerfelügyeletet is végzünk.

Ha szeretne tanácsot kérni, vagy az árak iránt érdeklődik, kérje ingyenes felmérésünket, konzultációnkat az alábbi mezők kitöltésével:

INTHERM KFT

  • 1183 Budapest, Gyömrői út 89.
  • +36 1 433 0000
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • H – P 8:30 – 16:30

KAPCSOLAT

  • Másolatot kérek az üzenetről!