+36 1 433 0000  H - P 8:30 - 16:30  intherm@intherm.hu
 
Házautomatizálás vagy intelligens ház?
0 hozzászólás

Házautomatizálás vagy intelligens ház?

A hozzánk forduló háztulajdonosok egy része automatizálni akarja a házát, egy része intelligens otthont szeretne. Jogos felvetés, hogy csak másként hívják ugyanazt a funkciót, vagy ténylegesen is van különbség az automatizált házak és az intelligens házak között? Az alábbiakban részletesen megismerheti, mik az intelligens házak legfőbb jellemzői, és hogy mi a különbség az intelligens épületek és a házautomatizálás között.

Tartalom


Mi a különbség az házautomatizálás és az intelligens házak között?

Az automatizált házak önműködően, a benne lakók beavatkozása nélkül is kényelmes környezetet biztosítanak. Tehát a házak automatizálása után a tulajdonosok kényelmesen hátradőlhetnek, lakásukban a fűtési, hűtési, szellőzési, árnyékolási, stb. rendszerek a külső körülményekhez igazodva önmagukat szabályozzák és vezérlik.

Az intelligens épületek esetén azonban az automatizálás helyett a vezérelhetőség, a beavatkozási lehetőségek, a lakók és a felhasznált berendezések közötti információ átadásra tevődik át a hangsúly. Intelligens rendszerek hozhatók létre, ahol a tulajdonos be tud avatkozni, képes alakítani a berendezések működését.

Miért épp a vezérlés az intelligens otthon lényege?

Ha a szakcikkeket és különböző publikációkat átnézi, azt tapasztalhatja, hogy intelligens házvezérlés, intelligens otthon vezérlés, vagy az intelligens fűtésvezérlés azok a kifejezések, amelyek ezekben a leggyakrabban előfordulnak. Ez nem véletlen. Az automatizálás ugyan kényelmes, de a gyakorlatban jó az, ha a felhasználók gyorsan át tudják látni a rendszerek működését, és szükség szerint gyorsan és hatékonyan be tudnak avatkozni annak működtetésébe. Ilyenkor már intelligens rendszerekről beszélünk.

Vagyis intelligens lakás több, mint egy automatizált lakás. Mindig előfordulhatnak esetek, mikor az automatika az adott beállításokkal nem a várt hatást biztosítja. Az intelligens házban Ön nem csak élvezheti az automatizálás által nyújtott kényelmet, de:

1. bármikor be tud avatkozni a ház rendszereinek működésébe

2. információkat kaphat a házról és az abban lévő intelligens rendszerekről

3. rendszerbe kapcsolhatók nem csak az épületgépészeti rendszerek (fűtés, szellőzés, árnyékolás, stb.) de a számítógépek, videó és audió rendszerek (kép és hanglejátszás), biztonsági rendszerek, stb.

Hogyan valósul meg az intelligens lakás a gyakorlatban?

Az intelligens lakásban az információk elérésére és a vezérlés megvalósítására kijelzővel ellátott eszközöket használhat. Ez lehet egy okostelefon, televízió, falba épített érintő kijelző, tablet, stb.

Miről informálhatják Önt a kijelzők (néhány példa):

- Ha a lakásában vannak biztonsági kamerák, ezekeket egy okostelefonnal a világ bármely tájáról ellenőrizheti.

- Okostelefonnal távolról is szabályozhatja az otthonában lévő fűtést, hűtést, szellőzést, stb. Megteheti, például, hogy hazaérkezése előtt fél órával okostelefonjával magasabb hőmérsékletre állítja a fűtést azokban a helyiségekben, amelyet ebben az időszakban használni fog, így mire hazaér, kellemes meleg várja.

- Egy központi szerveren tárolhatja a család összes kedvenc zeneszámát és filmjét. Ezeket a lakószobákban, konyhában, étkezőben, stb. lévő hangszórókon, televíziókon el tudja érni, és le tudja játszani.

Mennyibe kerül az intelligens ház?

Egy évtizede az intelligens otthon megvalósítása sok pénzbe került, mert nem voltak hozzá készen kapható szabványosított megoldások. Ma már az összes épületgépészeti rendszerhez (fűtés, árnyékolás, szellőztetés, biztonság, stb.) vannak megfelelő csatlakozási felületek, így a szabályozás, a vezérlés és az információk elérése sokkal egyszerűbbé és főleg sokkal olcsóbbá vált.

Az időközben elterjedt okostelefonok, tabletek mind alkalmasak távvezérlésre, WiFi elérésre, mobil vezérlésre, stb. Így nem kell külön speciális vezérlő eszközöket vásárolni. Ráadásul ezeknek az ára is jelentősen csökkent az elmúlt években, így nem számít luxusnak az intelligens házvezérlés megvalósítása.

Lényeges, hogy a telefonokon, tableteken használt operációs rendszerek (Android, iOS, Windows) is szabványosodtak, egyre több már meglévő alkalmazás van a piacon. Az intelligens házvezérléshez szükséges programok megvalósítása is egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb.

Az okostelevíziókon mind van számítógépes hálózati csatlakozó, képesek elérni mind az internetet, mind az otthoni számítógépes hálózatokat. A televíziók is vezérelhetők okostelefonnal, használható hozzájuk vezeték nélküli billentyűzet vagy egér.

A PC-k is sokat fejlődtek. A Windows 10 rendszer, a különböző hálózati szerverek (NAS) megfizethetők és könnyen illeszthetők egymáshoz és más intelligens rendszerekhez. Így az Ön intelligens otthonnal kapcsolatos elképzeléseinek sem a technikai feltételek, sem az anyagiak nem állnak útjába.

A házautomatizálás kényelmet nyújt és pénzt takarít meg

Az intelligens ház alapja a minél magasabb szintű házautomatizálás. Ez az a beruházás, ami gyorsan megtérül, és az intelligens otthon kiépítését is gazdaságossá teszi.

A légkondicionális, a fűtés, a szellőzés automatizálása nem csak a ház kényelmét növeli, hanem jelentősen csökkenti az Ön rezsijét is. Az energia-felhasználás optimalizálásával Ön mindig csak az éppen szükséges, minimális energiát fogja felhasználni, és ez már néhány hónap után érezhető a havi költségek alakulásában.

Miből áll az intelligens épület?

Az intelligens házak megvalósításának több szintje van. Kialakítható intelligens fűtés, intelligens világítás vagy szellőztetési rendszer. Lényeges, hogy az egymással kapcsolatban lévő, egymásra ható rendszereket összehangoltan tudja működtetni.

Az az igazán hatékony, ha otthonában nem külön szellőztet, fűt vagy hűt, hanem „klimatizál”. Azaz ezek a rendszerek összhangban működve biztosítják a megfelelő mennyiségű és megfelelő hőmérsékletű friss levegő áramlását. Nem különálló ajtózárakat, kamerákat és riasztókat szereltet fel, hanem egységes biztonsági rendszert építtet ki. Az egy célt szolgáló berendezések működése így összekapcsolódik, harmonikussá és hatékonnyá válik. Egy példa:

Attila számára fontos volt otthonának gazdaságos működtetése, és fontosnak tartotta a megújuló energiaforrások használatát ezért napkollektor szeretett volna szereltetni a házába. A napkollektor napsütéses időszakban kiválóan használható a meleg víz ellátás biztosítására, de csak addig működik jól, amíg süt a nap. Télen, főként ha a külső hőmérséklet tartósan mínuszra fordul, nem is használható. Ilyenkor valamilyen hagyományos (gáz, villamos, stb.) meleg víz előállításra van szükség.

Attila házában tehát a napkollektor mellett beépítésre került egy kondenzációs gázkazán is. Az automatika figyeli, hogy mikor válik hatástalanná a napkollektor működtetése, és ha szükséges átvált a gázzal történő meleg víz ellátásra.

A házautomatizálás persze nem csak a meleg víz ellátásra valósítható meg. Érdemes összehangolni az összes gépészeti eszköz működését. A szellőztetési rendszer kiegészíthető széndioxid érzékelővel, így a lakásban garantáltan a megfelelő minőségű levegőt tudja biztosítani.

Intelligens fűtés – amin a legtöbbet spórolhat

Átlagos esetben egy otthon fűtése úgy van automatizálva, hogy az egyik helyiségben elhelyeznek egy termosztátot, ami a kazánt ki- vagy bekapcsolja a hőmérséklet függvényében.

Intelligensebbé tehető a fűtés, ha a radiátorokra termosztátos szelepek kerülnek, amelyekkel szabályozhatóvá válik minden a lakásban lévő helyiség hőmérséklete külön-külön is.

Van azonban lehetőség tovább fokozni a fűtési rendszer „intelligenciáját”.

Ha például Ön gázzal fűt, akkor a rendszer napi programjainak kialakításával csökkenthető jelentős mértékben a fűtési költség. Például beállíthatja a hálószobát este 9-től 21 fokosra, a gyerekszobát délután 4-től (mikor a gyerekek hazajönnek) 24 fokosra. Reggel 8-tól a háló lehűlhet 19 fokra, de a nappaliban maradjon 23 fok. Reggel 7-től 9-ig legyen elérhető a 38 fokos fürdővíz is a csap megnyitásától számított 15 másodpercen belül, majd reggel 9-től délután 5-ig erre nincs szükség.  Az intelligens fűtésvezérlés segítségével mindezeket a beállításokat beépített kijelzőről vagy akár egy tabletről elvégezheti. Ezeket a beállításokat egyszer kell megtenni az igényeink és szokásaink szerint, utána az automatika napról-napra ismételni fogja a programot. Így Önnek semmi dolga nincs a szabályozással, de igény szerint alkalomszerűen el is térhet ettől a programtól. Ez teszi lehetővé a fűtési rendszerek lehető leggazdaságosabb működtetést.

Honeywell Evohome fűtés automatizálási rendszer

Az intelligens fűtés lelke lehet például a Honeywell evohome rendszere, egy vezeték nélküli, színes, érintőképernyős központi vezérlő, amely lakása fűtésének minden jellemzőjét képes szabályozni. Ez a szabályozó alaphelyzetben egy fali vagy asztali állványon tartva töltődik, kézben tartva pedig bárhol használható lakásban. A radiátorokra szerelt intelligens termosztátok vezeték nélküli (rádiós) jelátvitellel küldik az adatokat a központi egységnek az adatokat. Az irányító egység pedig a vezérlő jeleket küldi az intelligens termosztátok részére.

Miért pont az intelligens fűtésvezérlés a legfontosabb?

Az otthonában elfogyasztott energia 82 %-át a fűtés és a meleg víz biztosítása emészti fel. Forintra váltva: az otthona működésére költött minden 100 Ft-ból 82 a fűtésre és a vízmelegítésre megy el. Ha egy jól beállított automata rendszerrel csak néhány százalékot sikerül megtakarítania havonta, akkor két-három év alatt már megtérül az intelligens fűtésvezérlés ára.

Miért érdemes tőlünk ajánlatot kérni házautomatizálásra vagy intelligens ház kiépítésre?

Cégünk automatizálásra specializálódott. Ez fő tevékenységünk 1998 óta.

Az elmúlt évtizedekben számos családi ház, irodaház, ipari létesítmény automatizálásának kialakításában vettünk részt. Az intelligens fűtésvezérlés mellett meg tudjuk valósítani, hogy az árnyékolás, a légkondicionálók, a szellőztetés, a napkollektor, a napelem vagy egy hőszivattyú működtetése is egy rendszerről működjön, így azok egy egységes és hatékony rendszerként tudnak működni.

Együtt tudunk működni épületgépészeti tervezőkkel, kivitelezőkkel. Tevékenységünk nem helyettesíti, hanem kiegészíti a fűtésszerelők, biztonsági szakemberek, árnyékolási technikát forgalmazó cégek munkáját.

Ha a fűtéskorszerűsítésre még nem talált megfelelő tervezőt, kivitelezőt, ebben is tudunk segíteni. Több olyan specialista céggel működünk együtt, akik a fűtési, szellőzési, árnyékolási rendszerek kiépítését végzik.

Az általunk használt érzékelőket, központi egységeket olyan neves, piacvezető specialistáktól (Siemens, Honeywell) szerezzük be, akik ezen a területen több évtizede bizonyítják szakértelmüket.

Garanciát vállalunk az általunk végzett munkára.

Szervizt biztosítunk.

Ha szeretne tanácsot kérni, vagy az árak iránt érdeklődik, kérje ingyenes felmérésünket, konzultációnkat az alábbi mezők kitöltésével:

INTHERM KFT

  • 1183 Budapest, Gyömrői út 89.
  • +36 1 433 0000
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • H – P 8:30 – 16:30

KAPCSOLAT

  • Másolatot kérek az üzenetről!