+36 1 433 0000  H - P 8:30 - 16:30  intherm@intherm.hu
 
Napelem rendszer árak és ami mögöttük van Napelem rendszer árak és ami mögöttük van
0 hozzászólás

Napelem rendszer árak és ami mögöttük van

Ha áram van, minden van - szólt az egyik áramszolgáltató reklámja. De kötelező ezt az áramot szolgáltatótól venni?

Nem. A Naptól is kaphatunk energiát, méghozzá egyszeri befektetés után ingyen.

Tartalom


Mitől függ a napelem ár és tényleg olcsó az olcsó napelem?

Ön is láthatott már - ha máshol nem akkor fényképen vagy a televízióban - olyan házat, ahol a tetőn csillogó napelem táblák sorakoznak. Ezek a napelemek olyan anyagokból vannak (többnyire kristályos szilícium) amelyek a Nap fényéből képesek elektromos energiát előállítani.

A napelem ára függ a napelem teljesítményétől, minőségtől, gyártótól, kereskedőtől, az alapanyag árától, az Euro árfolyamtól, és még néhány dologtól. Nem könnyű megítélni a napelem rendszerek teljes árát.

Mint minden termékből, a napelemből is van olcsóbb és drágább. Mivel a gyártóknál és a forgalmazóknál nagy a verseny, a napelem ár nagy valószínűséggel tükrözi a minőségét is. Nem feltétlenül az olcsó napelemet érdemes megvásárolni, hanem a jót lehetőleg alacsony áron.

Ha napelem rendszer építését fontolgatja, elsőre valószínűleg Ön sem tudja megítélni mi a hosszabb távon leginkább megtérülő megoldás. Ne csak a napelem árakat nézze! Elkerülheti, hogy drága rendszere csalódást okozzon, ha figyel az alábbi dolgokra:

1. a napelem teljesítménye

Manapság általában 250-260 Wattos napelem táblákat használnak a rendszerek felépítésére. Ettől kisebb teljesítményűt nem érdemes venni, a nagyobb teljesítményűek pedig - újdonságuk miatt - még túl drágák. Árulkodó lehet egy napelem adatlapján a minőségről, hogy a teljesítmény pluszos-e, azaz minden egyes legyártott napelem tudja a névleges teljesítményt vagy annál akár egy kicsivel többet. Ha nincs erre utaló adat, akkor a napelem táblák között lehet olyan is, amelyik valamivel kisebb teljesítményre képes mint ami rá van írva.

2. garancia a napelemre

Itt első a teljes körű garancia. Ha ez nem legalább 10 év a napelem gyártónál, akkor nem szabad megvásárolni az adott terméket. Van egy úgynevezett teljesítménygarancia is, ami arra vonatkozik, hogy a napelem névleges teljesítménye 10 éven belül nem romlik 90% alá, 25 éven belül pedig 80% alá. Nem szabad foglalkozni az olyan napelemekkel, amelyekre ezt nem vállalja a gyártó. Mivel a napelem rendszer hosszú távú befektetés, számoljon azzal, hogy ezeket a garanciákat csak a nagy, stabil cégek tudják biztosítani, akiknek van elegendő tőkéjük és remélhetőleg jövőjük is.

3. napelem minősítések

A napelem gyártók nem véletlenül minősíttetik termékeiket és gyártási folyamataikat. Ezekkel tudják megmutatni a vevőiknek, hogy az a napelem amit gyártanak, kiváló minőségű. A minősítési folyamatok és rendszerek sok pénzbe kerülnek, ez a napelem árában visszatükröződik. Érdemes meggyőződni azonban arról, hogy a minősítések tényleg léteznek, például letölthető-e az adott gyártó honlapjáról.

Fontos megjegyezni, hogy a napelem táblák önmagukban nem képesek a megszokott 230 voltos váltakozó feszültséget előállítani. Ehhez egy olyan készülék (inverter) szükséges, amely a napelem egyenáramát váltóárammá alakítja. Szükségesek még egyéb elektromos berendezések (védelmek, kapcsolók, kábelek, csatlakozók) és persze a napelemeket tartó szerkezet is. Tehát a napelem ugyan a legfontosabb része a teljes rendszernek, de fontos hogy teljes napelem rendszerben gondolkodjon, ha szeretne lemondani a havi villanyszámla befizetésről.

A rendszer összetettsége miatt nem kell megijednie. A napelem rendszerek technológiája jól kiforrott, a gyakorlatban nem is igényel kezelést. Ha autóba ül, vezetés közben felesleges ismernie hogyan működik a motor – a lényeg a teljesítmény amit nyújt.

Gondolkodjon hosszú távon. Egy napelem rendszer hosszú évtizedekig fogja Önnek és családjának biztosítani az elektromos energiát. Ha tehát pénzt fektet be, helyezzen hangsúlyt a minőségi anyagokra! Gondoljon arra, hogy a napelemnek 10-20 év múlva is elegendő mennyiségben kell termelnie az energiát.

A napelem ára egy napelem rendszer árának nagyjából a felét teszi ki. Ezért ha 10-20%-al olcsóbb, de gyengébb minőségű napelemet vesz, akkor valójában csak 5-10%-ot spórol, viszont nagymértékben megnöveli annak kockázatát, hogy a napelemes rendszer nem hozza az elvárt teljesítményt. (Vissza a tetejére...)

A napelem rendszer ár

Egy napelem rendszer árában nem csak magának a napelemnek az árát kell figyelembe vennie, mert mint az imént már említettük a teljes rendszerben a napelem árak csak körülbelül a teljes összeg felét teszi ki. Ha Ön napelem rendszer építtetésében gondolkodik, összesítve az alábbi költségekkel kell számolnia:

Előzetesen megadható napelem árak és díjak:

1. A már említett napelem árak

2. Az inverter ár (ez az a készülék, mely a napelemek által termelt egyenáramot a megszokott 230V-os váltóárammá alakítja)

3. A napelemeket a tetőn tartó szerkezet és az egyéb villanyszerelési anyagok (kábelek, csatlakozók) ára

4. Napelem rendszer felmérési, tervezési, engedélyeztetési, kivitelezési munkadíjak

A napelemes rendszert az Ön házának adottságaival meg kell tervezni és a tervet jóváhagyatni az áramszolgáltatójánál. A kivitelezést csak ez után lehet megkezdeni. Mivel minden ház más és más, ezt a tervet csak helyszíni felmérés alapján lehet elkészíteni. A felmérés eredményeképpen a napelem rendszerre adott előzetes árajánlat változhat, de általában nem jelentősen.

Ami plusz költségként felmerülhet és csak felmérés során derül ki:

1. Az invertertől a mérőóráig tartó kábelezés költsége

2. Villámvédelem és tűzvédelmi főkapcsoló költsége, ha szükséges

Az előzetes árajánlatból tehát nagyjából 90%-os pontossággal tájékozódhat a napelem rendszer árakról. A helyszíni felmérés pedig pontos képet fog adni.

Az inverter elhelyezésétől sok függ: optimális esetben rövid kábel is elegendő a mérőóráig, vagyis minimális költséggel kiépíthető. Ha az inverter 5 méteren belül van elhelyezve a napelem kábelek tetőn való belépési pontjától, akkor tűzvédelmi kapcsoló sem kell.

A napelem rendszer ár mint látható több tényezőtől is függ, de összefoglalva elmondható, hogy az előzetes árajánlat elegendő információt ad Önnek arról, hogy végül milyen költséggel kell számolnia a napelem rendszer megvalósításához. (Vissza a tetejére...)

Napelem rendszer családi házra?

Felmerülhet a kérdés: való-e napelem rendszer családi házra?

A technológiai fejlődés és a napelem eladási mennyiségek növekedése lehetővé tették a napelem árak csökkenését, és így egyre kisebb épületeknél sem álom már a 10 év alatti napelem megtérülés. Ezért ma már nem csak ipari létesítményeknél van értelme napelemes rendszer kiépítésének.

Képzelje el, hogy az Ön házán is ott csillognak a napelemek és ingyen termelik az elektromos energiát!

A gazdaságosság azonban nem minden. A napenergia az egyik legtisztább energia, így egy ilyen beruházással Ön jelentős mértékben hozzájárul a környezetvédelemhez is..

A kérdésre tehát a válasz határozottan igen: jó és hasznos dolog a napelem rendszer családi házra. (Vissza a tetejére...)

Mi az a hálózatra visszatermelő napelem rendszer?

Ma hazánkban magánemberként olyan napelemes rendszer kiépítésének van legtöbb értelme, amelyik évente annyit energiát termel, mint amennyit a háztartás elhasznál. Többet nem érdemes termelni, mert a szolgáltatók csak nyomott árakon veszik meg Öntől azt a plusz mennyiséget, amit az éves fogyasztásán felül termel. A napelemes rendszerével az éves fogyasztása mértékéig megtermelt energiát viszont ugyanannyiért visszavásárolják, mint amennyiért adják. Ezt egy úgynevezett oda-vissza mérő villanyórával pontosan tudja mérni a szolgáltató. (Díjmentesen cserélik a villanyórát hálózatra visszatermelő napelemes rendszer telepítése esetén.) Tehát egész évben a megszokott módon fogyaszt a hálózatról és ugyanakkor a napelem rendszere amikor csak teheti, visszatermel a hálózatra. Mindkét irány mérve van, és évente csak egyszer kell elszámolni a szolgáltatóval. Egy jól méretezett és jól megépített napelemes rendszer esetén nem kell fizetnie semmit. Ha kevesebbet termel, értelemszerűen a különbözetet fizetni kell, ha többet termel az éves fogyasztásnál, akkor a szolgáltató fizet. (Vissza a tetejére...)

Mekkora az a napelem rendszer amire szükségem van?

A napelem rendszereket maximális teljesítményük szerint kategorizálják. 1 kilowattos, 2 kilowattos, 3 kilowattos stb. Egészen 50 kilowattos napelemes rendszerig jogszabályi kifejezéssel Háztartási Méretű KisErőműnek (HMKE) nevezik, és halandó ember ilyet még építhet. Földrajzi adottságaink lehetővé teszik, hogy egy 1 kilowattos napelem rendszer évente átlagosan 1200 kilowattóra energiamennyiséget termeljen. Mivel annyit érdemes termelni a napelemes rendszerrel mint amennyit fogyaszt egész évben, nézze meg a villanyszámláján mennyit fogyaszt évente és ossza el 1200-al. Ha például a számlán 5823 kilowattóra éves fogyasztása van, akkor 5823/1200=4,85. Ez a kapott szám megadja, hány kilowattos napelem rendszer szükséges ahhoz, hogy a háztartása éves fogyasztását megtermelje.

Támpontot adhat a következő táblázat is:

Havi villanyszámla Szükséges teljesítmény Szükséges  tetőfelület Napelemek száma
13-14.000 Ft/hó 3,6 kW 24 nm 14 db
18-20.000 Ft/hó 5 kW 35 nm 20 db
30-33.000 Ft/hó 8 kW 54 nm 31 db
37-39000 Ft/hó 10 kW 66 nm 38 db

Ezek persze közelítőleges értékek, hiszen ideális körülményeket vesznek figyelembe (délre néző 35 fokos ferde tető, árnyékoltság nélkül). Azonban nagy valószínűséggel a helyszíni felmérés után sem fognak nagy mértékben változni, tehát a napelem rendszer ár elsődleges számolásához tökéletesen megfelelnek. (Vissza a tetejére...)

Napelem megtérülés

Ha a napelem megtérülés alatt azt értjük hogy mennyi idő alatt tudja megspórolni a villanyszámlán a napelem rendszer kiépítésére kifizetett pénzt, akkor általában 8-10 évről beszélhetünk . Ne felejtse el, hogy a napelem megtérülés után teljesen ingyen kapja a villamos energiát, tehát pénzt termel a napelemes rendszer még legalább 15-20 évig. Nagyobb rendszerek ettől hamarabb is megtérülnek, az átlagos családi házaknál ez a megtérülési idő reális.

Tekinthetünk azonban más szemlélettel is a napelem megtérülés kérdésére. Képzelje el, hogy kétmillió forint befektethető pénzét nem a bankba rakja, hanem felrakja a háza tetejére napelem rendszer formájában. Ebből a pénzből ma egy olyan napelem rendszert lehet építtetni, amelyik mai árakon számolva évente 160.000 forintnyi energiát termel. Ez az a pénz, amit Önnek nem kell kifizetnie villanyszámla formájában a szolgáltatónak. Befektet kétmillió forintot, és megtermel 8 százalék kamatot évente adómentesen. A jelenlegi banki kamatokkal ezt meg sem lehet közelíteni.

Van még egy dolog, amit érdemes figyelembe vennie: az Ön ingatlanának értéke növekedni fog egy napelemes rendszer megépítésével, méghozzá többel, mint amennyibe az építtetés kerül. Érdemes erről egy ingatlanszakértőt megkérdeznie. (Vissza a tetejére...)

Napelem rendszer árak, előzetes árajánlatunk az Ön számára

Az alábbiakban láthatja néhány háztartásra jellemző teljesítményű, hálózatra visszatermelő napelem rendszer árát, előzetes árajánlatként. Az ajánlatokban szereplő adatok 30-45 fokos, délre néző, árnyékmentes nyereg vagy sátortetőre vonatkoznak. A napelemeket kanadai cég gyártja, az inverter osztrák.

Garanciák:

- napelemre 10 év alap garancia, teljesítmény garancia 90%-ra 10 év, 80%-ra 25 év

- az inverterre 5 év alap garancia, kiterjesztett garancia vásárolható

- kivitelezésre 3 év alap garancia

3,6 kW-os 1 fázisú hálózatra visszatermelő napelem rendszer ár

Megnevezés Mennyiség
db
Egységár
EUR
Nettó
EUR
27% áfa
EUR
Bruttó
EUR
Éves áramtermelés
kWh
Kiváltható havi áramszámla
Ft
Helyigény
nm
Canadian Solar 260W napelem árak 14 171 2394 646 3040 4000-4300 13-14000 24
Fronius Primo 3.6-1 Wlan inverter ára 1 919 919 248 1167
szerelési anyagok (sátor- nyeregtetőre) 1 694 694 187 881
tervezés, engedélyeztetés, telepítés 1 790 790 213 1003
napelem rendszer ár összesen     4797 1295 6092

 

5 kW-os 3 fázisú hálózatra visszatermelő napelem rendszer ár

Megnevezés Mennyiség
db
Egységár
EUR
Nettó
EUR
27% áfa
EUR
Bruttó
EUR
Éves áramtermelés
kWh
Kiváltható havi áramszámla
Ft
Helyigény
nm
Canadian Solar 260W napelem árak 20 171 3420 923 4343 5700-6200 18-20000 35
Fronius Symo 5.0-3M Wlan inverter ára 1 1184 1184 320 1504
szerelési anyagok (sátor- nyeregtetőre) 1 914 914 247 1161
tervezés, engedélyeztetés, telepítés 1 947 947 256 1203
napelem rendszer ár összesen     6465 1746 8211

 

8 kW-os 3 fázisú hálózatra visszatermelő napelem rendszer ár

Megnevezés Mennyiség
db
Egységár
EUR
Nettó
EUR
27% áfa
EUR
Bruttó
EUR
Éves áramtermelés
kWh
Kiváltható havi áramszámla
Ft
Helyigény
nm
Canadian Solar 260W napelem árak 31 171 5301 1431 6732 9000-9500 30000-33000 54
Fronius Primo 8.2-3M Wlan inverter ára 1 1661 1661 448 2109
szerelési anyagok (sátor- nyeregtetőre) 1 1468 1468 396 1864
tervezés, engedélyeztetés, telepítés 1 1310 1310 354 1664
napelem rendszer ár összesen     9740 2630 12370

 

10 kW-os 3 fázisú hálózatra visszatermelő napelem rendszer ár

Megnevezés Mennyiség
db
Egységár
EUR
Nettó
EUR
27% áfa
EUR
Bruttó
EUR
Éves áramtermelés
kWh
Kiváltható havi áramszámla
Ft
Helyigény
nm
Canadian Solar 260W napelem árak 38 171 6498 1754 8252 11000-12000 37000-39000 66
Fronius Primo 10.0-3M Wlan inverter ára 1 1733 1733 468 2201
szerelési anyagok (sátor- nyeregtetőre) 1 1730 1730 467 2197
tervezés, engedélyeztetés, telepítés 1 1484 1484 401 1885
napelem rendszer ár összesen     11445 3090 14535

 

Tűzvédelmi főkapcsoló, amennyiben szükséges: +75.000 Ft +Áfa

A helyszíni felmérés díja 25.000 Ft+Áfa. Ezt a díjat megrendelés esetén beszámítjuk a megrendelés összegébe.

Ha konzultálna vagy pontosabb előzetes árajánlatot szeretne, hívjon minket vagy az alábbi mezők kitöltésével vegye fel velünk a kapcsolatot.

A pontosabb előzetes árajánlat érdekében kérjük adjon meg a következő adatokból amennyit csak tud: áramszolgáltató, havi átlagfogyasztás forintban, havi átlagfogyasztás kWh-ban, lapos- nyereg- vagy sátortető,  tető fedése zsindely bádog vagy cserép, tető tartószerkezet fa fém vagy beton, tető dőlésszöge, tető tájolása fokban (kelet 90 fok, dél 180 fok, nyugat 270 fok).

INTHERM KFT

  • 1183 Budapest, Gyömrői út 89.
  • +36 1 433 0000
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • H – P 8:30 – 16:30

KAPCSOLAT

  • Másolatot kérek az üzenetről!