+36 1 433 0000  H - P 8:30 - 16:30  intherm@intherm.hu
 
Okos ház vagy otthon automatizálás?
0 hozzászólás

Okos ház vagy otthon automatizálás?

Mi a különbség az otthon automatizálás és az okos ház rendszerek között?

A cégünktől ajánlatot kérő háztulajdonosok egy része automatizálni szeretné a házát, egy része okos otthont szeretne. Joggal merül fel a kérdés, hogy csak a szóhasználatban van különbség, vagy a két fogalom más tartalmat is takar?

Egy automatizált ház önállóan, a felhasználótól függetlenül működik. Így a ház automatizálás megvalósulása után a tulajdonos kényelmesen hátradőlhet, otthonában az épületgépészeti rendszerek a körülményekhez igazodva magukat vezérlik.

Egy okos ház esetén a hangsúly az épületautomatizálás helyett a vezérelhetőségre, beavatkozási lehetőségekre, a lakók és a beépített berendezések közötti információ átadásra tolódik.

Az okostelefontól például elvárjuk, hogy bővíteni tudjuk a funkcióit, információt nyújtson, be tudjunk avatkozni a működésébe.

Hasonló a helyzet az okostelevíziókkal is. Ezekkel elérhető az internet, Skype beszélgetéseket tudunk velük lebonyolítani, el tudjuk érni rajta keresztül a számítógépünkön lévő videókat, és le tudjuk azokat játszani, stb.

Vagyis okos otthon több, illetve más, mint egy automatizált otthon. Az okos házban nem csak élvezői lehetünk a kényelemnek, de

1. bármikor be tudunk avatkozni a lakás berendezéseinek működésébe

2. információkat tudunk lekérni a lakásról, az abban lévő rendszerekről

3. rendszerbe kapcsolódnak nem csak az épületgépészeti rendszerek (fűtés, szellőzés, árnyékolás, stb.) de a számítógépek, videó és audió rendszerek (kép és hanglejátszás), biztonsági rendszerek, stb.

Hogyan valósul meg az okos otthon a gyakorlatban?

Az okos otthonban az információk elérésére, lekérésére képernyővel, kijelzővel ellátott eszközöket használhatunk. Ez lehet egy okostelefon, televízió, falba épített érintő kijelző, tablet, stb.

Miről informálhatnak minket ezek az eszközök (néhány példa):

- Ha a lakásban vannak biztonsági kamerák, ezekeket egy okostelefonnal a világ bármely tájáról ellenőrizheti.

- Okostelefonnal távolról is szabályozhatja az otthonában lévő épületgépészeti rendszereket. Ön megteheti,hogy hazaérése előtt egy órával telefonjával nagyobb hőmérsékletre állítja a fűtést, így mire hazaér, kellemes meleg várja.

- Egy központi szerveren tárolhatja a család összes kedvenc filmjét, ezeket a lakószobákban, konyhában, étkezőben, stb. lévő összes televízión el tudja érni, és le tudja játszani.

Sokba kerül az okos ház?

Pár évvel ezelőtt az okos otthon megvalósítása nagyon drága volt, mert nem voltak hozzá készen kapható szabványosított megoldások. Ma már az épületgépészeti rendszerekhez (fűtés, árnyékolás, szellőztetés, biztonság, stb.) vannak megfelelő csatlakozási felületek, így a vezérlés és az információ kinyerése egyszerűbbé vált.

Az időközben elterjedt okostelefonok, tabletek mind alkalmasak távvezérlésre, WiFi elérésre, mobil vezérlésre, stb.

Az okostelevíziókon mind van számítógépes hálózati csatlakozó, képesek elérni mind az internetet, mind az otthoni számítógépes hálózatokat. A televíziók is vezérelhetők okostelefonnal, használható hozzájuk vezeték nélküli billentyűzet vagy egér.

A számítástechnikai megoldások is sokat fejlődtek, a Windows 10 rendszer, a különböző hálózati szerverek megfizethetők és könnyen illeszthetők egymáshoz és más rendszerekhez. Így az Ön okos otthonnal kapcsolatos elképzeléseinek sem a technikai feltételek, sem az anyagiak nem állnak útjába.

A ház automatizálás kényelmet nyújt és pénzt takarít meg

Az okos ház alapja vagy legalábbis ésszerű kiegészítője a minél magasabb szintű ház automatizálás. Ez az a beruházás, ami gyorsan megtérül, és az okos otthon kiépítését is gazdaságossá teszi.

A légkondicionális, a fűtés, a szellőzés automatizálása nem csak a ház kényelmét növeli, hanem jelentősen csökkenti annak rezsijét is. Az energia-felhasználás optimalizálása révén Ön mindig csak a feltétlenül szükséges, lehető legkevesebb energiát fogja elhasználni, s ez nagyon hamar érezhető lesz a havi költségek alakulásában.

Épületgépészeti elemek összekapcsolódása

A kulcsfontosságú tényező a különböző épületgépészeti rendszerek összekapcsolódása. Ma nem külön-külön szellőztetünk, fűtünk és hűtünk, hanem „klimatizálunk”, azaz beállítjuk a megfelelő mennyiségű és megfelelő hőmérsékletű friss levegő áramlását. Nem ajtózárakat, kamerákat és riasztókat alkalmazunk, hanem egységes biztonsági rendszert építünk ki. A különböző célra felszerelt berendezések működése összekapcsolódik. Egy példa:

István számára fontos volt házának gazdaságos működtetése, és fontosnak tartotta a megújuló energiaforrások használatát ezért hőszivattyút szeretett volna szereltetni a házába. A hőszivattyú gazdaságos, viszonylag kis elektromos energia befektetésével képes akár négyszeres hőmennyiséget is előállítani (és ezzel Ön rengeteg pénzt takarít meg hosszabb távon). Csakhogy a hőszivattyú csak addig működik jól, amíg a külső hőmérséklet nem túl alacsony. Nulla fok alatt már csökken a hatásfoka,  -10 fok alatt pedig kimondottan gazdaságtalan a használata. Ilyenkor célszerűbb valamilyen hagyományos (gáz, vegyestüzelésű, villamos) fűtési megoldásra.

István házában tehát a hőszivattyú mellett beépítésre került egy kondenzációs gázkazán is. A  kiépített ház automatizálási rendszer figyeli, hogy mikor hűl le a külső levegő. A rendszer folyamatosan elemzi az adatokat, és ha szükséges átvált a gázfűtésre. Nevezhetjük ezt akár okos fűtésnek is.

A ház automatizálás persze nem csak fűtési rendszerekre valósítható meg. Célszerű összekapcsolni a légkondicionálás és az árnyékolási rendszer működését. A szellőztetési rendszer kiegészíthető széndioxid érzékelővel, így a lakásban garantáltan a megfelelő minőségű levegőt tudja biztosítani.

Épületautomatizálási rendszer vezérlési lehetőséggel

Az automatizálás is bármikor kiegészíthető vezérlési lehetőséggel. Ha például Ön gázzal fűt, és nem akar egy hőszivattyú kiépítésébe pénzt fektetni, akkor a rendszer időbeni beállításaival csökkenthető jelentősen a fűtési költség. Például beállíthatja a hálószobát este 9-től 21 fokosra, a gyerekszobát délután 4-től (mikor a gyerekek hazajönnek) 24 fokosra. Reggel 8-tól a háló lehűlhet 19 fokra, de a nappali maradjon 23 fokos. Reggel 7-től 9-ig legyen elérhető a 38 fokos fürdővíz is a csap megnyitásától számított 15 másodpercen belül, majd reggel 9-től délután 5-ig erre nincs szükség.  Egy automatizált fűtési rendszerben mindezeket a beállításokat beépített kijelzőről vagy akár egy tabletről elvégezheti. Használhat automata üzemmódot is, amikor Önnek semmi dolga nincs a szabályozással, de igény szerint akár helyiségenként és időpontonként megadhatja a szükséges beállításokat. Ez teszi lehetővé a fűtési rendszerek lehető leggazdaságosabb működtetést.

Miért pont a fűtés az okos otthon lelke?

Az otthon elfogyasztott energia 82 százalékát a fűtés és a meleg víz előállítása emészti fel. Számolhatunk forintban is: a ház működésére költött minden 100 forintból 82 forintot költünk a fűtésre és a víz melegítésére. Ha egy jól beállított automata rendszerrel csak néhány százalékot sikerül megtakarítani ezekből a mennyiségekből, már van értelme az automatizálásnak. A tapasztalat pedig az, hogy egy jól beállított rendszer nem csak néhány százalékot takaríthat meg Önnek.

Miért érdemes tőlünk ajánlatot kérni ház automatizálásra vagy okos ház kiépítésre?

Cégünk automatizálásra specializálódott. Ez fő tevékenységünk 1998 óta.

Az elmúlt évtizedekben számos családi ház, irodaház, ipari létesítmény automatizálásának kialakításában vettünk részt. A fűtési rendszer automatizálása mellett meg tudjuk valósítani, hogy az árnyékolás, a légkondicionálók, a szellőztetés, a napkollektor, a napelem vagy egy hőszivattyú működtetése is egy rendszerről működjön, így azok egy egységes és hatékony rendszerként tudnak működni.

Együtt tudunk működni épületgépészeti  tervezőkkel, kivitelezőkkel. Tevékenységünk nem helyettesíti, hanem kiegészíti a fűtésszerelők, biztonsági szakemberek, árnyékolási technikát forgalmazó cégek munkáját.

Ha a fűtéskorszerűsítésre még nem talált megfelelő tervezőt, kivitelezőt, ebben is tudunk segíteni. Több olyan specialista céggel működünk együtt, akik a fűtési, szellőzési, árnyékolási rendszerek kiépítését végzik.

Az általunk használt érzékelőket, központi egységeket olyan neves, piacvezető specialistáktól (Siemens, Honeywell) szerezzük be, akik ezen a területen több évtizede bizonyítják szakértelmüket.

Garanciát vállalunk az általunk végzett munkára.

Szervizt biztosítunk.

Ha szükséges, cégek részére rendszerfelügyeletet is végzünk.

Ha szeretne tanácsot kérni, vagy az árak iránt érdeklődik, kérje ingyenes felmérésünket, konzultációnkat az alábbi mezők kitöltésével:

INTHERM KFT

  • 1183 Budapest, Gyömrői út 89.
  • +36 1 433 0000
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • H – P 8:30 – 16:30

KAPCSOLAT

  • Másolatot kérek az üzenetről!